Пране на цветни дрехи без избеляване: Ето как да го направите!

как се перат цветни дрехи

Ярките цветове внасят настроение в ежедневието ни. Няма нищо по-вълнуващо от цветен гардероб, който преравяме всяка сутрин, за да изберем своя стилен аутфит. Цветните дрехи обаче изискват повече грижи, за да запазят наситеността си дълго време. След като се научихме как да перем дънки и черно пране, време е да преминем в по-шарения спектър.

Пране на цветни дрехи без да съсипем цветовете?

Възможно ли е?

Всъщност да, ако спазвате някои правила.

  1. Перете цветните дрехи отделно със специален препарат

Сортирайте прането си по цветове. Новите ярки дрехи можете да изперете първия път на ръка, или да ги пуснете отделно на кратка програма за деликатни тъкани. Това е важно в случай че цветът е твърде силен и може да обезцвети останалите ви цветни дрехи.

Използвайте прах за цветно пране. Той няма белина и ще запази цвета на любимите ви дрехи. Що се отнася до градусите на водата, винаги се съобразявайте с инструкциите за пране на етикетите. И посочената температура е максималната. Това означава, че можете да перете под нея, но не и над нея.

За освежаване е достатъчна и програма на 20 градуса. Горещата вода ще доведе до деформиране и избледняване на цвета.

  1. Обръщайте дрехите на обратно при пране и сушене

Някои тъкани могат да се износят бързо поради движенията на пералнята. Затова съществуват програми за цветно пране, за деликатни тъкани, за вълна и т.н. Важно е да обръщате дрехите на обратно, да ги закопчавате, включително циповете.

  1. Пазете цветните дрехи от слънцето

Слънцето има избелващ ефект върху дрехите, особено през топлите месеци. Ако се налага да ги сушите на слънчево място, ги покрийте с бял чаршаф. И задължително на обратната страна. Приберете ги веднага, след като изсъхнат, или дори леко влажни. Така няма да се наложи и да ги гладите, ако ги поставите на закачалка.

  1. Специална грижа за червените дрехи

Червените дрехи са известни с риска от прехвърляне на багрилото върху другите тъкани. Най-добре е да накиснете новите червени дрехи в студена вода за една нощ. След това ги изперете отделно първия път. Сега вече спокойно можете да ги перете с други ярки дрехи. Разбира се, важно е да проверите етикетите за идеалната температура, която ще предотврати свиване и деформация.

Можете също така да перете наситено червени дрехи заедно с други тъмни дрехи. Ако дрехата е светлочервена обаче, я пускайте в пералнята със сходни на нея дрехи като цвят.

Важно е да знаете:

  • Естествените влакна като памук и коприна са особено уязвими. Краищата на влакната са много чувствителни и излизат на повърхността по време на пране. Това може да доведе до загрубяване на тъканта, което прави цветовете по матови.
  • Синтетичните тъкани по правило са по-издръжливи. Те се боядисват и с вещества, които не са водоразтворими. Така цветът се запазва по-дълго.
  • Висококачествените дрехи се третират със скъпи багрила и преминават през определени процеси, което гарантира наситеността на цвета във времето. И тъй като това оскъпява производството, е нормално цената им да е по-висока. Което пък означава, че няма как да очакваме същото качество от една евтина дреха.

Можете да перете дрехите в отделни пликове за пране, което предотвратява триенето на тъканите.

Peralni.bg
Logo