Пране със студена вода – достатъчно ли е за по-чисти дрехи?

Пране със студена вода – достатъчно ли е за по-чисти дрехи?

Може да си мислите, че прането на най-високата температура е единственият начин да получите пълноценно изпиране, но това всъщност може да повреди дрехите и цветовете им, освен това ви струва много повече енергия. Ако се интересувате от пране на дрехите си при по-ниска температура, прочетете нататък, за да научите как студеното пране може да ви даде отлични резултати при почистване, когато използвате правилния перилен препарат, и вижте повече за намирането на правилната температура на пране за вашето пране в нашето ръководство за температурата на пералната машина.

За качествено пране при нисък градус, виж Ariel gel

Ръководство за пране на пране в студена вода

Защо температурата на водата има значение?

Когато премахвате петна и мръсотия от дрехи и платове, почистването на вашето пране зависи от четири неща:

Термална енергия

Това идва от температурата на водата, където почистването обикновено е по-ефективно при топла или гореща вода.

Вашият перилен препарат и колко от него използвате

Съставките във вашия перилен препарат и дозировката също са важни, когато става въпрос за химическата енергия, необходима за почистване.

Продължителността на вашия цикъл на пране

Когато зададете цикъла си на пране за по-дълго време, това увеличава ефекта на механичната енергия върху дрехите ви, като работи за по-ефективно премахване на петна.

Скорост на цикъла

Енергията от вълнението, което вашата пералня създава, също допринася за почистването на дрехите ви и премахването на петна.

Когато перете със студена вода, трябва да увеличите входа от една от другите области, от които зависи вашият цикъл на пране (това не е температурата на водата), където концентрираният препарат, предназначен да работи при ниски температури, става важен. Например Ariel Gel е формулиран с уникална, супер концентрирана гел формула, която се активира, за да премахне петна дори при студено пране.

Вижте също: Течен перилен препарат, капсули или обикновен прах за пране: кое е най-доброто?

Не забравяйте, че прането с температура на топла вода – при цикли при 40°C или по-висока – е по-подходящо за силно замърсяване, но може да има няколко недостатъка:

  • Може да доведе до избледняване на цветовете.
  • Може да повреди определени тъкани с течение на времето.
  • Може да доведе до свиване на дрехите в прането.
  • Използва повече енергия и е съответно по-малко рентабилно.

Преди да изперете каквато и да е дреха, не забравяйте да проверите  етикета за грижа за тъканите,  за да сте сигурни, че перете дрехите си на правилната настройка.

Кога да използвате цикъл на студено пране?

Ако досега не сте прали вашите дрехи с ярки или тъмни цветове на настройка за студено пране, може би е време да започнете да го правите. Прането на вашите дрехи при ниски температури от 20°C до 30°C ще предпази цветовете от „разтичане“, като същевременно минимизира риска от свиване на тъканите. Тъй като повечето програми за бързо пране използват настройката за студено пране, трябва да имате предвид, че това е най-добро за:

  • Освежаване на дрехи, които не са много мръсни, като вашите сезонни дрехи, които искате да освежите.
  • Леко замърсени ежедневни дрехи.
  • Когато имате нужда от дреха по спешност за следващия ден.

Въпреки това, ако дрехите ви са силно замърсени или се нуждаят от премахване на петна или неприятна миризма, трябва да ги перете при по-високи температури за ефективни резултати, но ако бързате, увеличете дозата на вашия перилен препарат, за да компенсирате краткия цикъл на пране или студено пране.

Мнозина избягват да избират цикъла на студено пране на своята перална машина или по навик, или защото се притесняват, че дрехите им няма да излязат чисти. В 21-век обаче, иновациите в технологията на пералните машини и перилните препарати, като  All-in-1 PODS® , които са специално проектирани с мисъл за студено пране, гарантират, че цикълът на студено пране е повече от отговорен на предизвикателството на ежедневното пране. Освен че запазва яркостта на тези цветове и размера, който трябва да имат, студените пранета също използват по-малко енергия и ви помагат да спестите пари.

Каква температура убива бактериите в пералнята?

Когато става въпрос за пране на силно замърсени дрехи, кърпи или спално бельо, ще трябва да перете при по-висока температура, в идеалния случай над 40°C или дори над 60°C. По-високите температури убиват микробите и премахват плесента по-ефективно.

Но не забравяйте, че ако перете само леко замърсени дрехи, тогава няма да е необходимо да завъртате копчето на горещи или високи температури.

Пране при ниски температури

Вашата пералня ще има опцията да пере със студена вода, която може да бъде до 20°C, но повечето машини задават настройките си за студена вода на 30°C. Едно от основните предимства на избора на температура на пране от 30°C е, че средно можете да спестите 57% от текущите разходи в сравнение с пране при 40°C. (Въз основа на 60-минутен цикъл при 30°C, в сравнение с 60-минутен цикъл при 40°C.)

Въпреки че това спестяване на енергия и пари е огромно, почистващата мощност при по-ниска температура се намалява само незначително. Използването на перилен препарат, предназначен специално за студено пране, като Ariel Gel, работи за премахване на петна дори при студено пране, което означава, че можете да се грижите за дрехите си, да пестите енергия и да видите блестящо почистване наведнъж, ако имате дреха с петна , след това обработете предварително дрехата преди пране, за да получите по-добри резултати при отстраняване на петна.

На каква температура да перете фините дрехи?

Докато някои температурни настройки на пералната машина достигат до 20°C, повечето студени пранета започват от 30°C. Обикновено се препоръчва настройка от 30°C за пране на деликатни дрехи, когато се комбинира с деликатен цикъл, а не при бързо пране. Това означава, че ниските температури могат да се използват за предмети като вълна и коприна, когато е настроен на деликатен цикъл или цикъл на пране на ръка. Можете също така да перете цветове на 30°C. Ще видите най-добри резултати при пране, ако използвате перилен препарат, който е специално предназначен за по-хладни прания.

Кога не трябва да перете при ниски температури

Какво да перем на ниски температури?

какво се пере на студено

Кога не трябва да перем на ниски температури

Хладното пране при 30°C или по-ниска е добро за деликатни тъкани, но ако трябва да перете дрехи, които са по-издръжливи, като  памук  или леко замърсено  спално бельо , може да искате да използвате вместо това настройка за топла температура на пране за по-ефективни резултати. 40°C е популярна настройка за температура, която може да се използва за повечето ежедневни артикули, когато трябва да премахнете по-трудни петна и когато перете силно замърсени дрехи. Например, най-добрата температура за пране на кърпи е 40°C или по-висока.

Какво да перем на високи температури?

какво се пере на високи температури

Винаги има изключения, затова винаги проверявайте етикета за пране за правилната температура за пране на дрехите ви.

Peralni.bg
Logo