Перални със сушилня

Плюсове и минуси на комбинираната пералня със сушилня

В днешно време сушилнята се е превърнала в незаменима част от ежедневието ни. Кой не иска сухо пране без досадно простиране? Не винаги обаче разполагаме с достатъчно пространство, за да си вземем пералня и сушилня отделно. Тогава решението ни е само едно – комбинирана пералня със сушилня.

Класическата комбинация пералня + сушилня е основно пералня, в която е вградена кондензаторна сушилня. Слагате мръсното пране и го вадите чисто, свежо и сухо. Толкова просто ли е наистина колкото звучи? Да видим.

Комбинираната перална със сушилня е практичен уред 2 в 1, който може да изпълнява отделни програми за пране и сушене, но също може и да работи с комбинираната програма, която пере и суши.

Въздухът, използван за сушене на прането, кондензира във вода в кондензатора. В обикновената барабанна сушилня кондензаторът се охлажда с външен въздух през маркуч. При комбинирания модел това се прави с вода. В резултат на това машината използва по-малко енергия.

Има и някои изключения: Bosh и Siemens, например, охлаждат с въздух вместо с вода. Това не означава обаче, че техните уреди изобщо не използват вода за почистване на кондензатора.

Можете да стартирате отделна програма за пране и сушене, т.е. да използвате сушилнята само тогава, когато желаете. Дори да не останете доволни от начина, по който уредът изсушава прането, можете винаги да го използвате само като пералня.

Барабанът на комбинираната машина е по-малък от този на обикновената сушилня. За някои хора това има предимството, че прането излиза по-малко намачкано, отколкото с отделна сушилня. За други – пък че могат да сушат по-малко дрехи наведнъж.

И тъй като гледните точки винаги са различни, важното е вашият уред да отговаря на нуждите ви и от пране, и от сушене.

Предимства на комбинираната перална със сушилня

 1. Лекота на използване

Това включва както прането и сушенето, така и почистването на уреда. Когато използвате комбинирана програма, можете да използвате времето си за някоя друга задача у дома, вместо постоянно да се суетите около отделните уреди.

Ако имате самостоятелна сушилня, трябва да прехвърлите чистото пране в нея. И когато то никак не е малко, си е сериозен ангажимент. Да не говорим за болките в кръста и гърба. При комбинираната машина си спестявате всичко това.

Но имайте предвид: това не важи в случаите, когато искате да изперете повече пране от максималния обем на сушилнята. Тогава ще трябва да изкарате част от прането и да го изсушите отделно.

Друго предимство е по-лесното почистване. Пералнята със сушилня няма тава за кондензация, която трябва да изпразвате. Тъй като уредът е свързан към изхода на вода, кондензната вода също се отвежда през него. Тя няма и филтър за пухчета и филтри за конденз. Всъщност можете да поддържате комбинирания си уред също като пералнята, с която сте свикнали.

 1. Спестявате пари

Вместо да купувате два скъпи уреда, купувате само един. Така можете да изберете нещо наистина добро. Когато избираме поотделно, много често се опитваме да спестим някой лев и това няма как да не е за сметка на качеството и ефективността.

 1. Използвате по-малко място

Два големи уреда във всекидневната са всичко друго, но не и естетика. Много често се въздържаме от сушилня, макар и да мечтаем за нея, просто защото нямаме място.

Много хора слагат двата уреда един върху друг, но това едва ли е добре за всеки един от тях, а и не изглежда много красиво.

Комбинацията пералня + сушилня спестява място с ширина на челния товарач 60 см и височина около 85 см. Дълбочината на уреда може да варира между 55 и 70 см. Вече се предлагат и slim перални + сушилни, ако сте наистина ограничени в пространството.

Понякога не само мястото се оказва проблем, за да поставите отделна сушилня. Можете да разполагате с пространство, но да няма подходящо място за свързване към ВИК мрежата. Представете си, че поставили нови, скъпи шкафове в кухнята и не сте планирали място за сушилня. След време обаче решавате, че искате такава, но вече няма как да я впишете във всичко това.

 1. Повече функции

Много хора смятат, че комбинацията пералня + сушилня има по-малко възможности, но това не е така. Комбинираният уред може да бъде оборудван и със сензор за натоварване, който регулира консумацията на вода и продължителността на програмата спрямо теглото на прането.

Предлагат се и комбинирани уреди със защитен барабан за дрехи или опция за добавяне на пране по време на цикъла. Така че не се страхувайте, че ще бъдете ограничени откъм функции. Важното е просто да изберете наистина добър и качествен уред.

Недостатъци на комбинираната перална със сушилня

 1. По-голям разход на енергия

Ако не слагате винаги достатъчно пране в сушилнята, ще изразходвате излишно вода и ток. Консумацията на комбинирания уред по принцип е по-висока, тъй като това е едно устройство, което изпълнява две задачи.

В някои случаи може да бъде по-изгодно да закупите пералня с енергиен клас А и сушилня с термопомпа. Те имат по-ниски разходи на електроенергия.

Кой е най-добрият избор за вас в това отношение, зависи и от това колко често използвате уреда, какъв капацитет на сушене ви е нужен и можете ли да си позволите уред от висок клас.

 1. По-голяма продължителност на програмата

Когато поставите прането си първо в пералня, а след това го прехвърлите в сушилня, ще бъдете готови за по-кратко време. Обикновено комбинираният уред с нуждае от повече време, за да приключи програмата нон-стоп.

 1. По-кратък живот

Комбинираната пералня може да има по-кратък живот, тъй като се използва по-често. Тя се износва по-бързо, защото върши и работата на пералня, и тази на сушилня.

 1. Капацитетът на сушене е по-малък

Капацитетът на пране е голям, но няма как да се възползвате от него и при сушилнята. Можете да сушите по-малко дрехи, отколкото да изперете. И трябва да прецените правилно колко дрехи да поставите в комбинираната програма нон-стоп.

Предпочитани марки комбинирани перални със сушилня

 • LG
 • AEG
 • Samsung
 • Bosch

Когато сравнявате различните марки, трябва да обърнете внимание на капацитета, скоростта, нивото на шум, консумацията на енергия, разнообразието от програми, а защо не и на цвета и дизайна?

Помислете и дали искате вашият уред да има някои от тези функции:

 • Функция против намачкване: Това означава, че ще гладите по-малко.
 • Сензор за зареждане: Уредът разбира точно какъв тип пране има в барабана и съответно настройва нужната програма. Това ви спестява вода и енергия.
 • Барабан за защита на дрехите: Дрехите се износват по-малко.
 • Отложен старт: Можете да изберете програма, която да стартира по-късно, например през нощта за по-нисък разход на електроенергия.
 • Ниско ниво на шум: Ако уредът се намира във вашата всекидневна, в която спи някои член на семейството, тази функция е особено полезна.
 • Заключване за деца: Детето ви няма да може да отвори вратата на уреда и да се нарани или да предизвика инцидент.
 • Сензор за влажност: Благодарение на него при комбинирана програма уредът ще спре веднага щом прането е сухо. Така също ще спестите електроенергия.
Peralni.bg
Logo