Пране на черни дрехи: Как да ги запазите черни за по-дълго време?

черно пране

Черните дрехи преобладават в почти всеки гардероб. И това е нормално: те вталяват, изглеждат силно и можете да ги комбинирате лесно с много други цветове. Но черните дрехи също така са склонни да губят своя наситен цвят. Ето защо е важно да ги третирате правилно.

Пране на черни дрехи: на колко градуса е препоръчително?

За черните дрехи е добре да използвате възможно най-ниската температура. Твърде горещата вода ще доведе до бързо избледняване на цвета. Ето защо е важно да не ги пускате в пералнята на повече от 30 градуса температура. А ако не са силно замърсени, и 20 градуса ще ви свърши работа.

Винаги избирайте допълнителна програма за изплакване със студена вода. Така ще бъдете сигурни, че са отстранени всички остатъци от препаратите. В противен случай с неприятна изненада ще установите, че след пране са с бели петна.

Перете черните дрехи отделно

Това всички го знаем и въпреки това, рядко го спазваме. От една страна, смесеното пране е риск за светлите дрехи поради оцветяване, от друга – чаршафите и хавлиите, например, се нуждаят от по-висока температура.

Хубаво е да имате три коша за пране: за смесено пране, за бяло пране и за черно пране. Когато перете черните дрехи със светли, не рискувате само оцветяване на по-светлите, но и по-бързо избеляване на тъмните цветове.

Използвайте препарат за черни дрехи

Има специални прахове за черни дрехи. В тях няма белина и затова запазват тъмните нюанси по-дълго време. Всъщност течните перилни препарати по правило нямат белина, така че са напълно подходящи.

Също така, е важно да перете дрехи с еднакво тегло. Черният потник и черните дънки не са добра комбинация. Това може да повреди влакната на по-тънката материя.

Не поставяйте черните дрехи в сушилня

Не се изкушавайте да поставяте скъпите си черни дрехи в сушилня. Това със сигурност ще накара тъканта да избледнее. Но също така е важно да криете тъмните дрехи от слънцето на простира. Слънцето ще направи любимата ви черна тениска сива.

Изперете черните дрехи с оцет

Достатъчно е да сложите 100 мл натурален оцет в отделението за перилен препарат, за да си гарантирате наситен цвят дълго време. Не се притеснявайте от миризмата. След пране тя ще изчезне.

Оцетът също така елиминира лошите миризми, омекотява дрехите и премахва котления камък. Но е важно да използвате натурален оцет – подчертаваме отново.

Колко често да перете черните дрехи?

Свикнали сте да перете дрехите си на едно обличане?

Ако това е така, не забравяйте, че прането повече от всичко друго води до износване. Една черна риза, например, можете спокойно да я носите три пъти, преди да я изперете.

Дразни ви миризмата на пот?

Просто проветрете ризата на чист въздух за час и проблемът с миризмата е решен.

Можете ли да върнете черния цвят на любимите си дрехи?

Това че любимата ви черна тениска е малко избеляла, не е страшно. Има бои за тъкани, които се слагат в пералнята и са подходящи за тъкани като памук, лен и вискоза.

След използване на боята, можете да пуснете една празна пералня на висока температура в случай че са останали остатъци.

Peralni.bg
Logo