Перални за вграждане

Налага ли се да правите компромиси при избора на пералня за вграждане?

Независимо дали е в банята, кухнята, или антрето – пералнята не е точно най-естетичното оборудване, което бихме искали да поставим на видно място. С пералня за вграждане можем спретнато да я скрием, така че да постигнем идеалната визия на помещението.

Пералните машини могат да бъдат твърде обемисти и големи, особено ако настояваме за голям капацитет. Въпреки че производителите постоянно модернизират и оптимизират своите модели, те определено не стават по-малки и спретнати.

Ако не разполагаме с перално или сервизно помещение и се налага да поставим уреда във всекидневната, например, бързо ще разрушим приятния вид на стаята. Точно за този сценарий обаче има чудесна алтернатива, която е много добре решение за всяко домакинство – а именно пералнята за вграждане.

Какво е всъщност пералнята за вграждане?

Това е пералня, която може да се вгради в кухненския шкаф или някоя друга ниша. Тя „изчезва” напълно в шкафа – перфектно скрита в дизайна на помещението, и вие вече не я забелязвате. Уредът обикновено е с предно зареждане. Това е така, защото няма как да отворите капака, ако той се намира от горната страна.

Въпреки че моделите за вграждане са почти същите като традиционните перални, има забележима разлика – пералнята за вграждане е с по-малки размери. Това обаче не означава, че не можете да намерите модел с голям капацитет на зареждане.

Благодарение на най-новите иновации тези уреди предлагат изключително много модерни и удобни функции в сравнение с техните предшественици. Ето защо не е нужно да се безпокоите, че ще бъдете ощетени в някое отношение, ако насочите вниманието си към тези модели.

Моделът за вграждане, както и традиционната пералня, изискват наличието на електрическа връзка, водоснабдяване и отводняване. Ето защо е важно те да бъдат най-близо до ВИК мрежата ви.

Има различни възможности да поставите пералня за вграждане. Можете просто да я позиционирате под кухненския плот и да не я скривате от врата. Това ще ви позволи да вземете пълноразмерен вариант. Можете да я вградите в шкаф, като за целта моделът трябва да е с по-малки размери и дълбочина.

Може да изберете и напълно интегриран вариант, проектиран специално за използване в кухненския модул. Той обаче не може да оставен свободностоящ, тъй като няма да има правилната опора и стабилност.

Напълно интегрираните модели имат плоска предна врата с място за закрепване на пантите на вратата на вашия кухненски шкаф. Цокълът в долната част може да бъде вдлъбнат, тъй като дървеният цокъл на долната част на кухненския модул може да минава през него.

Има редица марки, които предлагат перални за вграждане, но като че ли най-силно се открояват следните :

 • Перални за вграждане Bosh
 • Перални за вграждане Miele
 • Перални за вграждане AEG

Ето и кои са най-големите предимства на пералните за вграждане:

 1. Пералнята за вграждане спестява място

Независимо дали имате свободностояща пералня, вградена в шкафа, или истинска пералня за вграждане, и двете ви спестяват място. Шкафовете в кухнята не винаги се използват с пълния им потенциал, но пък пространството на пода е много ценно. Следователно много по-удобно е ако приберем пералнята в шкафа.

 1. Пералнята за вграждане не се вижда

Вече обсъдихме този въпрос и вероятно ще се съгласите с нас, че пералнята за вграждане се вписва по-добре в красивата ни кухня. Тя позволява да бъде постигната една линия с шкафовете, което обикновено не се случва с традиционната пералня.

В идеалния случай пералнята за вграждане става невидима и се интегрира по най-добрия начин в кухненския модул. И това се случва без много усилия. При 6 или 7 кг капацитет на зареждане едно семейство не трябва да прави никакви компромиси.

 1. Пералнята за вграждане е по-тиха

Производителите на перални за вграждане ни осигуряват по-малко вибрации и по-ниско ниво на шум. Тъй като има допълнителен корпус около пералнята, тя е и по-малко шумна. А това е голям плюс, когато се намира във всекидневната ни, където обичаме да гледаме филми и да слушаме музика.

 1. Възможност за вграждане на пералнята на височина

Не е необходимо да се навеждате толкова много, ако поставите пералнята малко по-високо в шкафа. Можете да сложите коша за дрехи директно отдолу и по-лесно да изкарвате чистото пране.

 1. Пералните за вграждане имат по-ниска енергийна нужда

Модерните перални за вграждане са усъвършенствани с различни сензори, които определят количеството пране и автоматично регулират водата и електроенергията. Можем спокойно да кажем, че те са по-икономични, което не е фактор за пренебрегване.

Недостатъци на пералните за вграждане:

 1. Те са по-скъпи

По правило пералните за вграждане са по-скъпи от традиционните. Разбира се, разликата не е толкова голяма, че да е определящ фактор, ако искате да не нарушавате естетиката на своя дом с обикновена пералня.

 1. Те са по-малки

Тъй като идеята на пералнята за вграждане е тя да влезе в шкаф, това налага да бъде с по-малки размери. Така че, ако перете голям обем дрехи, по-ниският капацитет на зареждане,може да се окаже проблем.

 1. Те са с по-ниска скорост на центрофугиране

И това е нормално, тъй като по-мощната центрофуга може да причини смушения в съседните единици на кухненския модул.

И така, на какво трябва да обърнете внимание при избора на пералня за вграждане?

Първо трябва да знаете, че не всяка пералня може да се вгради. Когато избирате такава в магазина, трябва да попитате конкретно за перални за вграждане.

След като сте се запознали с характеристиките на различните модели, вземете решение дали искате полуинтегрирана или напълно интегрирана пералня. Вградените перални имат плоски метални врати, които могат да бъдат оцветени в цвета на кухненския модул. Те, разбира се, са най-скъпи.

В идеалния случай първо трябва да поръчате кухненските модули, като съобразите размерите на желаната пералня. Винаги проверявайте дали има достатъчно място за тръбата за отпадните води. За да не оскъпявате излишно монтирането, поставете уреда възможно най-близко до ВИК мрежата.

Когато проектирате шкафовете също имайте предвид че пантите на шкафа и пантите на капака на пералнята трябва да са от една страна. Това ще ви улесни в използването на уреда. Опитайте да разположите пералнята от лявата страна на кухненския канал и направете  вратата на шкафа също от ляво, за да си осигурите максимално отворено пространство за използване на вашата машина.

Обърнете особено внимание на капацитета на пералнята, ако перете често и много. Не мислете обаче, че по-голямото винаги е по-добро. Ако не напълните барабана максимално за конкретната програма, цикълът на пране няма да бъде толкова ефективен и обратно.

Не забравяйте и за нивото на шума. Колкото по-високи са децибелите, отбелязани на етикета на уреда, толкова по-силен е шумът.

Общият енергиен рейтинг също е от голямо значение. Той ще ви помогне да прецените какви ще бъдат разходите ви за пране.

Ако сте привърженици на специалните функции, се уверете, че желаният уред предлага най-важните от тях. Това е уред, който не се купува често и не се монтира лесно, затова се опитайте да направите възможно най-информирания избор.

Peralni.bg
Logo