Пране на дънки: 6 полезни съвета, с които ще ги запазите в перфектно състояние

как перете дънките

Любими дънки: вероятно и вие имате такива, с които просто не искате да се разделите? Такива, които пасват идеално на фигурата ви и се комбинират лесно с останалите ви дрехи? Разбира се, че искате да ги запазите в добро състояние възможно най-дълго, нали така?

Въпреки че прането на дънки не изглежда трудно, има някои трикове, които е добре да знаете. С тяхна помощ ще се наслаждавате на любимия си модел наистина дълго време.

Как се перат дънки?

Но нека започнем с това колко често можете да перете дънките си?

Дънки, които носите често, изискват и редовно пране. Прекаленото честото пране обаче не е добре за никоя дреха, колкото и издръжлива да е тя. Затова ви препоръчваме да ограничите честото пране на дънки. Понякога то не е необходимо наистина.

Дънките ще се освежат и ако ги оставите на чист въздух за няколко часа. А ако ги поставите във фризера за една нощ, бактериите и лошите миризми ще изчезнат.

Някои общи съвети за пране на дънки

  • Четете етикетите: винаги гледайте внимателно етикета на дънките. Инструкциите за пране не са еднакви за всички дънки.
  • Перете дънките на ниска температура: Достатъчно е да ги перете на 30 градуса. Това ще запази цвета им.
  • Използвайте течен перилен препарат: Понякога прахообразният прах за пране оставя неприятни следи по тъмните дънки. Освен това течният прах е по-мек и щадящ. Всички знаем колко е неприятно първото обличане на твърдите изпрани дънки.
  • Перете дънките обърнати наопаки: Защитите ги от повреда в пералнята, като ги поставите наобратно със закопчани копчета и ципове.
  • Перете дънките отделно: По възможност ги перете отделно, защото дънките често пускат цвят. Така можете да оцветите другите си дрехи. Също така не поставяйте няколко чифта наведнъж, защото няма да се изперат добре.
  • Не оставяйте дънките да съхнат на пряка слънчева светлина: Приберете ги леко влажни и ги изгладете. Така ще са по-приятни за носене и няма да избелеят от слънцето.

Съвети за пране на черни дънки

Черните дънки изискват различен подход, тъй като бързо стават сиви след няколко пранета. За да запазите наситения им тъмен цвят, можете да ги накиснете в съд с вода и оцет преди първото пране. Това гарантира, че багрилото прилепва по-добре към влакната. Също така е добре да не ги поставяте в сушилня, тъй като цветът може да избледнее допълнително.

Не поставяйте дънките в сушилня

Независимо дали дънките са сини или хубаво индигово синьо, те не обичат сушилня. Високите й температури могат да доведат до свиване. Това важи и за еластичните дънки: в сушилнята еластиновите влакна се стопяват заедно.

В резултат на това те ще загубят красивата си кройка. Затова е за предпочитане да оставите панталоните си да изсъхнат естествено, така че формата им остане непокътната.

Дори ако сте купили по-голям размер дънки, не е добра идея да ги пускате в сушилня, за да се свият. След час носене те ще върнат нормалната си дължина, а еластичността и хубава кройка ще изчезнат.

Перфектните дънки трябва да останат такива, каквито са. Неправилното им пране е голям риск, особено ако сте дали много пари за тях.

Peralni.bg
Logo