Smart пералня – какво представлява и как да избера?

интелигентна пералня

Какво е умна пералня и имате ли нужда от такава? Открийте кои марки са най-добри и колко струват умните перални машини.

Интелигентните нови перални машини с Wi-Fi стават все по-популярни, но какво точно представляват те, как работят и колко ще струват?

Прочетете, за да научите повече за технологията, функциите, на които да внимавате и какво правят най-известните марки в това тази пазарна ниша на IoT, включително Bosch, AEG и Samsung.

Какво е smart (интелигентна/умна) пералня?

Интелигентните перални машини са уреди, които могат да се свържат с вашата домакинска wi-fi мрежа по същия начин, както го правят други устройства, като таблети и смартфони. След това можете да настроите пералнята си дистанционно с помощта на приложение на вашия телефон или таблет или чрез Alexa или Google Assistant.

Не е нужно да имате и смартфон – естествено можете да я настроите ръчно. Така че, ако вашият партньор има най-новия iPhone, но вие все още играете „Snake“ на старата си Nokia, няма да можете да се измъкнете от прането.

Интелигентни функции на пералната машина

Интелигентните перални машини могат да се доставят с много допълнителни полезни функции, включително:

 • Дистанционно управление с помощта на приложение. Стартирайте, поставяйте на пауза и спирайте измиването с помощта на вашия смартфон, таблет, Alexa или Google Assistant.
 • Автоматичен избор на програма. След попълване на няколко прости подробности, приложението ще определи най-подходящата програма за вашето пране.
 • Капацитет. Машините могат да варират от 6 кг до 12 кг капацитет. Повечето модели ще определят зареждането на прането и ще използват правилното количество вода и енергия.
 • Автоматично дозиране. Някои машини ще претеглят товара и съответно ще регулират количеството перилен препарат.
 • Машините за отстраняване на неизправности могат да открият проблеми и задачи по поддръжката, които трябва да бъдат извършени, и да ви уведомят незабавно чрез приложението.
 • Допълнителни програми Повечето приложения ще предлагат допълнителни програми за изтегляне, включително пране с пара и цикъл за почистване на барабана.
 • Функция за памет Някои ще запомнят вашите най-използвани програми и ще ги предложат, когато настройвате прането си.
 • Използване на енергия Проверете колко енергия използва вашата пералня в реално време.
 • Безопасност Цикълът няма да започне, ако вратата е отворена или машината не е свързана към водопровода.
 • Добавете артикули Изпуснахте чорап по пътя към машината? Някои модели имат функция за „добавяне на артикул“, така че можете да го хвърлите по средата на цикъла.

Сравняване на популярни интелигентни перални машини

Не всички приложения имат еднакви функции. Ето кратко резюме на сравнението на някои по-популярни модели ключове.

Интелигентна пералня Bosch WAL28PH1BY

Максимален капацитет: 9 кг

Основни интелигентни функции:  дистанционно управление, предложения за програми, които да отговарят на вашето натоварване, известия, когато е готово за разтоварване, достъп до допълнителни настройки, отговор на ЧЗВ

Не всички перални машини на Bosch се предлагат с интелигентна връзка – само тези от върха на гамата на марката. Ако се изпръскате обаче, получавате редица полезни екстри.

Предложенията за програми няма да са толкова полезни, тъй като повечето програми на тази машина така или иначе са ясни, но известията за това, когато е готово, са полезни. Ако искате допълнителна свобода, приложението ще ви позволи достъп до повече настройки.

Смарт пералня Samsung WW12T504DAW

Максимален капацитет: 12 кг

Ключови интелигентни функции:  дистанционно управление, съвети за отстраняване на неизправности, получаване на известия, предложения за програми, които да отговарят на вашето натоварване, график за пране

Samsung предлага интелигентно свързване на редица свои перални машини, включително тези, които не са на върха на своята гама, като тази.

Огромният капацитет от 12 кг означава, че можете да перете почти двойно повече от този на по-малък модел. Тогава може да е полезно да имате опцията за задаване на график за пране и дистанционно наблюдение на прането.

Смарт пералня Miele WEH865WCS

Максимален капацитет: 8 кг

Ключови интелигентни функции:  дистанционно управление, изтегляне на повече програми, наблюдение на потреблението на енергия и вода

„Интелигентната“ Miele не е евтина. При цени над 2500лв, трябва да очаквате тази пералня да се предлага с всички екстри, и това е така.

Не само можете да го управлявате дистанционно, както можете на всички интелигентни перални машини, но автоматичното дозиране на препарата също означава, че няма нужда да добавяте препарат за всяко пране: той ще вземе точно това, от което се нуждае от голям резервоар, който презареждате приблизително веднъж на ден месец.

Кои фирми произвеждат интелигентни перални и колко струват?

Не е изненада, че Samsung и LG бяха първите два производителя, които пуснаха в България интелигентни перални машини с Wi-Fi. Но сега все повече производители пускат свои собствени версии. Всъщност една от всеки три машини, които сме преглеждали, има интелигентна функционалност.

Тук разглеждаме какво предлагат различните марки в това пространство и как те се сравняват със своите конкуренти.

Bosch – Home Connect

Bosch използва Home Connect, приложение, което може да управлява уреди от множество марки. Редица от неговите машини са умни – тествахме четири – но тази година възможността за wi-fi се премести от „премиум“ към „основна“ функция, което означава, че цялата гама за 2019 г. ще се предлага с wi-fi.

Подобно на други приложения, можете да стартирате, поставяте на пауза и спирате цикли и също така ще ви уведоми, когато цикълът приключи.

Други полезни функции включват:

Приложението ще избере най-подходящия цикъл за зареждане и ще ви каже дали има предмет, който трябва да излезе и да се изпере по различен начин.

Можете да отложите изплакването чрез приложението – идеално, ако сте извън дома и не искате да се връщате към застояли дрехи в пералнята.

Може да се контролира и наблюдава с помощта на Amazon Echo.

Позволява дистанционно отстраняване на неизправности от обслужването на клиенти на Bosch, ако го разрешите.

Все пак ще трябва да платите повече за това. Смарт моделите на Bosch обикновено струват между над 1300лв. Можете да получите „обикновена“ – но качествена – пералня за по-малко от половината от тази цена.

Miele WifiConn@ct

Приложението на Miele все още е сравнително ново за пазара и се предлага само при по-модерни модели.

Наред с основните функции, WifiConn@ct дава насочени известия, когато има нужда от перилен препарат и предлага директна връзка с магазина на Miele, за да можете да правите поръчки.

Miele обикновено е в по-високата ценова група в сравнение със своите конкуренти и за интелигентен модел можете да очаквате да платите някъде между 2000 и 5000лв.

Разберете как се справят умните перални машини на Miele в нашите тестове.

Candy – Smart Touch

Описана от Candy като личен асистент, Smart Touch е достъпна чрез нейното simply-Fi приложение и е първата перална машина с гласово подпомагане. Candy твърди, че „Говорещата Бианка“ може да предложи съвети за пране, да научи вашата рутина и модели и дори да забележи грешки в прането, като например избор на грешна програма за зареждане.

Smart Touch се предлага и с функция за проверка, която следи състоянието на вашата машина и отстранява грешки.

Други полезни функции включват:

 • до 40 допълнителни програми
 • Интелигентно забавяне
 • възможността да оптимизирате навиците си за миене с помощта на страница със статистика.

Умните модели ще струват от около 1200лв.

LG, Smart ThinkQ

Интелигентната технология на LG има основните функции, които предлагат много от нейните конкуренти, включително цикли на стартиране и спиране, известия, когато дадена работа е завършена, и напомняния за поддръжка.

Освен това има допълнителни 20 програми за пране, може да отстранява малки проблеми и може да се управлява чрез Alexa или Google Assistant.

В зависимост от допълнителните функции, които искате с вашия смарт модел, можете да платите от само 1000лв до над от 2000лв.

Samsung SmartThings

След като заредите пералнята си, приложението SmartThings на Samsung може да поеме пълен контрол. От избор на цикъл до правене на предложения за пране, приложението е напълно интегрирано с машината.

Ако имате модел FlexWash, и двете перални могат да се управляват чрез приложението.

Ако искате интелигентен Samsung с много функции, очаквайте да платите около 2500лв.

Siemens Home Connect

Подобно на Bosch, Siemens използва Home Connect – приложение, което може да управлява уреди от множество марки. Освен това има почти същата функционалност, но с различен интерфейс.

Наред с основните функции, можете също да отстранявате проблеми, да го използвате с Amazon Echo и да отлагате цикъл на изплакване.

AEG – MY AEG Care

В момента приложението на AEG е достъпно само за една от пералните машини: AEG L9FEC966R, която струва около 2000лв. Има способността да стартира цикъла и ще ви уведоми, когато приключи.

„Care Advisor“ ще ви зададе няколко въпроса относно прането, включително тъканта, цвета и петното, преди да изпере съответно.

Можете също така да намерите общи съвети как да се отървете от петна и как да използвате перилни препарати. И подобно на своите конкуренти, той ще отстранява всички проблеми и ще предлага достъп до центъра за клиенти.

Whirlpool – 6th Sense Live

Приложението на Whirlpool предлага основна функционалност плюс асистирани цикли, които ще ви помогнат да изберете правилната програма.

6th Sense Live също така ще ви покаже колко ще струва всеки цикъл, преди да започне, така че можете да се стремите да изберете опции с ниска тарифа.

На този етап обаче има ограничена наличност за свързани модели и ще струва около 1600лв, за да се сдобиете с такъв.

Кои марки интелигентни перални машини предлагат най-добрите политики за поддръжка на сигурността?

Интелигентните перални машини се свързват с wi-fi или Bluetooth, което ви позволява да управлявате някои от техните функции от вашия смартфон или друго устройство чрез приложение. Както при всяко свързано с интернет устройство, важно е тези приложения да получават редовни актуализации за защита, за да се предпазят от потенциални заплахи за сигурността и поверителността.

Ние изчисляваме „живота“ на една перална машина – средното време, което бихме очаквали да издържи, преди да се повреди или да се влоши значително – е 11 години. Това се основава на стабилен анализ на скорошни продуктови проучвания и е консервативна оценка, така че сме уверени, че истинската средна стойност е над тази стойност.

Проучихме най-големите марки, за да научим повече за политиките за поддръжка и отношението на компаниите към предизвикателствата на новите технологии.

Miele планира да пуска актуализации за сигурност за около 10 години, след като спре да произвежда уред, и по-дълго, ако открие критични уязвимости.

BSH (компанията, която притежава Bosch, Neff и Siemens ) споделят, че ще предоставят актуализациите за сигурност най-малко 10 години след покупката.

Hisense ще гарантира актуализации в продължение на осем години след спиране на продукта.

Beko ще осигури поддръжка за сигурност най-много за три години или по-малко, ако гаранцията на машината е по-кратка от три години.

LG гарантира само актуализации за минимум две години.

Други големи марки, включително Samsung и Candy, не са посочили минимален период за поддръжка с актуализации на мобилните си приложения.

Въпреки че може да не сте изложени на непосредствен риск, ако използвате интелигентна пералня, която не се поддържа в актуалните приложния, ако купувате нова пералня, трябва да потърсите такава, която ще получава поддръжка за актуализиране възможно най-дълго.

Интелигентни перални машини: безопасност и сигурност

Важно е да сте сигурни, че вашата поверителност и безопасност не са компрометирани от използването на тази нова интелигентна технология. Ето нашите най-добри съвети как да останете в безопасност:

Поддържайте приложението за управление на пералнята актуализирано. Това не само ще гарантира, че имате най-актуалните функции, но също така ще бъдете включени в най-новите корекции на сигурността.

Придържайте се към официалните канали. Винаги изтегляйте приложението си от канали като App Store и Google Play, тъй като те ще имат проверки, за да се уверят, че приложението ви е безопасно за използване.

Защитете вашите данни. Много приложения искат достъп до вашите данни, но не всички го искат. Кликнете върху настройките за вашите приложения и можете да разрешите или откажете определени разрешения.

Внимавайте с обществения Wi-Fi. Свободните безжични мрежи могат да бъдат по-малко сигурни и да направят телефона ви уязвим за хакерска атака. Избягвайте да влизате в банката си или да въвеждате данни за кредитна карта, когато използвате тези мрежи.

Peralni.bg
Logo