9 грешки при прането с пералня и как да ги избегнете

как да ползвам пералнята правилно

В 90% от домакинствата пералнята се използва неправилно – понякога се използва повече прах, друг път се слагат повече или по-малко дрехи, смесват се дрехи с различен цвят и вид на тъканта, не се осигурява достатъчно налягане на водата и цикълът продължава три пъти по-дълго.

Понякога само си мислим, че не допускаме грешки при прането с пералнята, тъй като го правим от години, сменили сме няколко модела и сме „вещи” в тази работа. С оглед на високите цени на водата, електроенергията и на препаратите за пране, не е лошо да коригираме някои грешки.

9 грешки при прането с пералня и как да ги избегнете:

  1. Неправилно количество дрехи

Когато сложите по-малко или повече дрехи, те просто не се изпират добре. Барабанът не може да се движи правилно, когато е препълнен. А когато е полупразен, защото сте сложили едни маратонки, например, програмата не работи ефективно. Някои перални изобщо не тръгват при този сценарий.

Основно правило: Поставете вертикално ръка в пералнята и се уверете, че все още има достатъчно място за още една хавлия. Ако не успеете да проврете ръка, бъдете сигурно, че сте я препълнили.

  1. Твърде много препарати

Независимо от какво естество са те, не е добра идея да прекалявате с количеството. Ще останат остатъци, които не се отмиват. С течение на времето пералнята ще започне да мирише неприятно и да образува мухъл. Това от своя страна може да доведе до алергии.

  1. Държите постоянно затворени капака и контейнера за перилен препарат

Контейнерът за перилен препарат и омекотител трябва да се изкарва след всяко пране и да се почиства. Хубаво е да не го слагате веднага обратно. Вратата на пералнята също трябва да се държи отворена, за да се проветрява вътрешността.

  1. Използвате излишно високи градуси или програми като предпране

Програмата за предпране в повечето случаи е излишна, ако разполагате с мощна, модерна пералня. Нормално замърсените ежедневни текстилни изделия могат да се почистят и без предварително пране.

  1. Не поставяте правилно дрехите

Дребните части от прането е хубаво да бъдат в торба за пране. Циповете трябва да бъдат закопчани, а връзките премахнати или вързани на възел. Копчетата и циповете могат да повредят останалите дрехи. А някои връзки могат да попаднат в процепите на барабана.

  1. Носни кърпички в джобовете

Това е класика, особено през зимните месеци. Ефектът обаче може да бъде доста неприятен и да се наложи да перете отново. Кърпичката става на малки власинки, които се залепват за памучните дрехи и трудно се премахват.

Ето защо е хубаво да проверявате всички джобове за стотинки, кърпички и други дребни предмети, които използвате непрекъснато в ежедневието.

  1. Оставяте твърде дълго готовото пране в пералнята

В идеалния случаи трябва да изкарате готовото пране веднага. Ако го оставите няколко часа вътре, ще остане неприятна миризма.

  1. Перете твърде често

Не казваме, че трябва да носите мръсни дрехи, но прането амортизира най-бързо дрехите. Не е нужно да перете всяка дреха на едно обличане, особено скъпите от тях.

  1. Задавате грешна програма

Модерните перални разполагат с много програми, които е добре да познавате. Ако използвате грешната от тях, резултатите няма да бъдат удовлетворяващи.

Peralni.bg
Logo