Избор на пералня

Пералня Индезит

Пералнята е може би един от най-важните и необходими уреди в едно домакинство.  Именно затова пазарът в момента е огромен и човек може да избира между толкова много варианти. Освен това, този уред е и една от по-скъпите покупки за дома, което означава, че неминуемо ще изисква вашето внимание. Изборът на пералня изглежда лесен на пръв поглед, но когато наистина настъпи моментът да започнете вашето пороучване, често пъти така простите на глед уреди, могат да ви заприличат на сложни космически кораби с купища неразбираеми функции.

Все пак нещата не са толкова сложни, колкото може би ви изглеждат. В настоящия материал сме решили да ви представим най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато купувате пералня. Освен това ще ударим и още едно рамо в начинанието, като ви запознаем подробно с нашите Топ 5 препоръчителни модела перални, от които можете да се възползвате.

Евтини перални до 500лв виж тук Перални до 1000лв виж тук

Перални до 1500лв виж тук Качествени перални до 2000лв виж тук

Да започнем с най-важното, а именно:

Топ 5 перални на пазара през 2023 г.

  • Пералня Samsung Add-Wash ww70k44305w/le
  • Пералня Hotpoint – Ariston fmsg623b
  • Пералня Whirlpool awoc 5102
  • Пералня с вертикално зареждане Whirlpool awe 66710
  • Indesit Slim ewsd61051 w eu

Съвет за избора на пералня

Преди да зачетете хилядите цифри и странни латински букви в описанията на уредите и да усетите как отчаянието бързо ви обзема, най-добре е да започнете като първо нахвърлите собствените си изисквания и нужди и категоризирате търсенето си спрямо тях. По този начин значително ще улесните себе си, когато правите важния избор. Най-лесно би било като си отговорите на няколко прости въпроса, като например:

Колко често перете?

Имате ли нужда от по-специални програми и какви? Ако имате малки деца, те ще имат ли достъп до уреда?

Колко членно е семейството ви?

Пералнята в изолирано помещение ли ще бъде (има отношение към шума, който пералните създават при работа)?

Разбира се, няма как да покрием всички, просто защото всяко домакинство има различни нужди и предпочитания. Точно за това продължаваме със съвсем основните критерии при избора на перални.

Цена на пералнята

Както при избора на други електро уреди, така и при пералните има няколко по-специални компонента, на които трябва да обърнете малко по-сериозно внимание. На първо място е добре да определите какви са финансовите ви възможности. Колкото и да искаме най-доброто за себе си и семейството си, цената често пъти може да се окаже най-важната характеристика, затова ви препоръчваме да премислите добре  каква сума сте готови да похарчите.

На българския пазар има перални с цени под 500 лева, но качествените модели с повече екстри са с цена по-близо до 1000 лв. Цената на пералнята обаче не трябва да е водеща при нашия избор, защото това е един от уредите, които се ползват ежедневно в домакинството и спестените при закупуването пари може да се окажат недостатъчно при последващи по-големи разходи за експлоатацията (енергийна ефективност, качество на прането, надеждност и т.н.).

Размер и начин на зареждане на пералнята

Второто нещо, на което трябва да обърнете внимание е мястото, с което разполагате и в което трябва да се побере уредът. Често пъти спънка може да се окажат някакви си 1-2 см и тогава целият ви труд и пари могат да се окажат на вятъра. Именно по тази причина е важно да определите предварително къде ще сложите пералнята и на какви размери трябва да отговаря тя.

Също така, ако помещението вкъщи ви позволява, можете да обърнете внимание на уредите за вграждане, които все повече навлизат на пазара и които успешно ще се впишат в интериора на кухнята ви.

След като вече сме започнали с разположението на уреда, още един момент, който е изключително важен, това е дали пералнята е с предно или с горно отваряне. Вероятно няма нужда от обеснение, но ние ще го дадем за всеки случай – пералните могат да се отварят напред или нагоре. Съобразявайки се с помещението, в което ще я сложите, вие ще трябва да прецените кой вариант е най-подходящ за вас.

Характеристики на пералните

Клас за енергийна ефективност при пералните

Настъпи моментът, в който ще трябва да навлезем в сложния свят на цифрите и латинските букви, които споменахме в началото, защото следващият компонент при изборът на подходящата пералня, това е разходът на енергия. Освен, че самата пералня има цена, тя ще продължава да точи пари от вашият джоб години наред. Поради тази, както и поради екологични причини, е добре да обърнете внимание на енергийния разход на уреда. Това, което трябва да търсите, докато четете характеристиките, е класът. Ние можем Ви препоръчваме е да се ориентирате към уреди от клас А +++.

Мощност

Следващият компонент – това е мощността на пералнята. Тя се измерва в обороти, които имат отношение най-вече към центрофугирането. Колкото по-високи са тези обороти, толкова по-сухи ще излизат дрехите ви след центрофугирането. Идеалният вариант е да изберете пералня, при която да можете собственоръчно да регулирате оборотите. Това, което Ви препоръчваме, е да се ориентирате към перални между 600 и 1600 оборота.

Капацитет

Другата цифричка, която ще забележите, представлява капацитетът на пералнята. Това ще рече до колко килограма пране може да се събере в нея. Сега е момента да обърнете внимание на големината на барабана. Тук отново трябва да имате предвид индивидуалните си нужди. Повечето модели варират между 5 и 8 кг, затова е добре да прецините колко ще ви бъдат необходими на вас.

Програматор

За да ви дадем малко почивка от математиката, следващият компонент, на който ще се спрем, това е програматора. Това е частта, чрез която задавате вида на прането, тъканите, градусите, оборотите, времетраенето и т.н. Програматорът може да бъде или електронно-механичен, или изцяло електронен. В днешно време моделите имат от 3 до 5 основни програми, които се съобразяват с най-често използваните тъкани. Програмите са предварително калибрирани, но вие също можете да зададете параметрите и да промените настройките, според предпочитанията си или според изискаванията на съответните дрехи.

Материал на водосъдържателя (барабана)

Друга важна характеристика е материалът на водосъдържателя. Обратно на популярните заблуди, барабанът и водосъдържателят са две различни неща. Барабанът винаги е неръждаем, но водосъдържателят може да е както неръждавейка, така и пласмасов. В първия случай той е по-здрав, но също така е по-вероятно да се натрупа варовик, а всички знаем от милионните телевизионни реклами, че това може да се окаже много сериозен проблем за една пералня, а от там и за нейния собственик. При пластмасовия водосъдържател такава опасност няма. За да направите правилна преценка тук, може би е добре да вземете впредвид района, в който живеете, както и качеството водата, която ще ползвате.

Шум

Най-накрая, но не и по-важност, трябва да обърнете сериозно внимание на шума. Това е един често подценяван компонент, който обаче може да се окаже от изключително значение.  Ако не желаете да си имате разправии с ядосани и недоспали съседи, а и искате да си спестите собствените нерви, е добре да си изберете модел, който да работи с ниски нива на шум. Това е от особенно значение, когато става въпрос за центрофугата на една пералня. Шумът има отношение към оборотите и е добре да помислите за това преди да закупите уреда. Все пак на никой не му се иска всеки път, когато пускате пране, да се чуват свистене и тътени все едно пералнята е ракета в подготовка за изстрелване в космоса.

Когато се спрете на даден модел, не забравяйте да погледнете първоначалния ви списък с желания. Погледнете по-специално допълнителните функции, които бихте искали да има вашата пералня и се опитайте да намерите именно такъв модел. С развитието на новите технологии, често се случва така, че именно допълнителните функции стават основни предимства на моделите, в което няма нищо лошо. Все пак, идеята е уредът да служи максимално добре на собственика си и да е изцяло съобразен с неговите нужди.

И сега, след като се опитахме да ви помогнем да си изясните най-важните характеристики, на които да обърнете внимание, можем да ви предложим нашите Топ 5 препоръки, които да улеснят избора ви още повече. За по-голяма яснота, сме обърнали внимание на всички компоненти, за които говорихме до сега. Освен това, сме включили в описанията и всички екстри, които могат да наклонят везните в полза на даден модел, когато закупувате пералня.

Пералня Samsung Add-Wash ww70k44305w/le

Пералня Самсунг Samsung Add-Wash ww70k44305w/le

Качествена пералня – Samsung Add-Wash ww70k44305w/le

Tази пералня е снабдена с електронен дисплей, който Ви позволява бързо и лесно да зададете необходимите програми. Монтирането е стандартно, а уредът е с предно зареждане. Капацитет й е 7кг. Пералнята е от енергиен клас А+++ и влиза в оптималните предпочитания за обороти с 1400 об/мин.

 

Има всички необходими функции като таймер за оставащо време, състояние на програмата, центрофугиране, ниска консумация на енергия, като освен това притежава екo почистване на барабана, както и защита от деца. Това, което прави тази пералня още по-удобна, е технологията Ad-Wash. Именно тя позволява да добавите лесно и бързо забравените дрехи дори след като цикълът на изпиране е започнал. Можете да добавите и дрехи, изпрани на ръка, само за да минат през центрогуфата.

Другите предимства на този уред са изключително нискотото ниво на шум при прането и центрофугата. Освен това поддръжката й е лесна, защото е свързана с  автоматичната система Smart Check, която намира и диагностицира проблемите, осигурявайки лесни решения, използвайки единствено и самое приложението на смартфона.

Пералня Hotpoint – Ariston fmsg623b

Пералня цена Hotpoint-Ariston-fmsg623bТози модел запазва енергийния клас А+++ на предходния като в същото време е с малко по-малка мощност от 1200 оборота. Освен това има капацитет от 6кг., а размерите са съвсем незабележимо по-малки.

 

Освен стандартните функции, тази пералня притежава и следните няколко много удобни екстри:

  • High Definition изпиране, което позволява запазването на вида на вашите дрехи, и гарантира перфектни резултати.
  • Система против петна на Hotpoint, която премахва 20-те най-упорити петна.
  • Технология Hydro Thermаl, която запазва цветовете на вашите дрехи.
  • Anti-stain – новата ​​технология срещу петна, която премахва най-упоритите ежедневни петна. С едно докосване на бутона, умело се управлява както водата, така и температурата, за да се гарантира премахването и на най-упоритите петна винаги с грижа за тъканите. Първоначалната фаза на 40°C разгражда ензимно петната, а последващата фаза поддържа постоянна температура на водата от 43°C. Това е специална Anti Stain фаза на третиране, която премахва 20 от най-упоритите ежедневни петна.
  • Програма за вълна Woolmark Platinum Care – най-високата грамота, връчвана от “The Woolmark Сompany” като неоспоримо признание за качествата на пералните машини Hotpoint, които перфектно изпират дрехи, изискващи ръчно пране. Чрез патентованата програма Woolmark Platinum Care се избягва триенете на тъканите с гаранция за запазване на естествената мекота на дрехите дори след 20 пранета.

Освен всичко останало уредът е обозначен със символа Ecotech, който гарантира високи стандарти на ефективност, по-ниска консумация и отлични резултати.

Пералня Whirlpool awoc 5102

Качествена пералня whirlpool-awoc-5102Тази пералня е с една идея по-малка от предходната като побира 5кг. пране, а енергийният й клас е А+ с ефикасност при центрофугиране клас C. Мощността й също е по-ниска – 1000 оборота в минута. Размерите също са едва забелижимо по-малки.

 

Моделът отново притежава необходимите функции като таймер за оставащо време, състояние на програмата, центрофугиране и ниска консумация на енергия, а защитните й функции включват Система за откриване на пяна.

Предимството на тази пералня е програмата 30′ Quick Wash, която дава бързи и качествени резултати, само за 30 минути. Освен това както при предишния модел, така й тук имаме изключително нискотото ниво на шум при прането и центрофугата.

Пералня с вертикално зареждане Whirlpool awe 66710

Пералня с горно зареждане Whirlpool awe 66710

Whirlpool awe 66710 – качество на достъпна цена

Продължаваме с един чудесен модел, който би бил изключително удобен, за тези от вас, които не разполагат с достатъчно място и се нуждаят от пералня с горно или иначе казано – вертикално зареждане. Пералнята е с капацитет от 6 кг и притежава енергиен клас А+++. Управлението на уреда се извършва чрез дигитален дисплей, а оборотите са 1000.

 

Whirlpool awe 66710 разполага с функция за регулиране на оборотите и контрол на баланса.

Друга, също много полезна функция е и системата за откриване на пяна. На разположение на потребителите са няколко доста добри фиксирани програми, между които бърза програма – 15 минути, програма за дънки, за синтетични материи, за памучни и деликатни дрехи, както и програма за интензивно центрофугиране. Общият брой на програмите е 18, което ви дава голяма свобода и прави самата пералня страшно практична. Като още един плюс към добрите качества на този модел можем да добавим, че работи с технологията 6th Sense, за по-голяма прецизност при изпиране.

Indesit Slim ewsd61051 w eu

Пералня Индезит

Пералня Indesit Slim ewsd61051 w eu – идеален избор за евтина пералня

Като за финал се спряхме на този изключителен модел на Indesit с предно зареждане, който ще ви впечатли с многото си функции и безспорни качества, и не на последно място високият енергиен клас А++. Капацитетът на машината е 6 кг, както при предходния модел. Оборотите също съвпадат – 1200 оборота в минута. Основната разлика е във функциите, с които разполагате.

 

Indesit Slim ewsd61051 w eu има функция за защита от деца, функция за отложен старт, таймер, възможност за контрол на температурата и функция за сигнализиране при край на дадена програма.

Също така, на лице са 16 програми за пране, като по-специални за пране на ризи, обувки, завеси, коприна, памук и вълна. Към списъка с програми добавяме и програма против миризми, която се характеризира с по-интензивно движение на барабана и още едно изплакване в края на цикъла. Производителите на тази пералня ви дават цели 7 нива на центрофугиране и също 7 нива на температурата.

Спецификации на Indesit Slim ewsd61051 w eu

Ефективност и производителност

Годишна енергийна консумация 172 kWh
Консумация на енергия – стандартна програма 0.89 kWh
Среден разход на вода за година 8391 l
Енергиен клас Клас A++
Ефективност при пране Клас A

Размери

Дълбочина 42.4 cm
Ширина 59.5 cm
Височина 85 cm
Тегло 60 Kg

Основни характеристики

Тип монтиране Стандартно
Вид пералня Стандартна
Slim Да
Тип зареждане Предно
Брой хора 1 човека 2 човека
Капацитет на зареждане 6 Kg
Скорост на въртене 1200 rpm
Ниво на шум при центрофуга 80 dB
Ниво на шум при пране 58 dB
Отваряне на люк Ляво
Тип контролен панел Дигитален
Цвят Бял

Функции и защита

Функции Отложен старт Контрол на нивата на температура Таймер Система за предотвратяване на преливането
Защитни функции Защита от деца
Технологии MyTime

Програми и опции

Програми за изпиране Коприна Вълна Памук Синтетика Спорт Дънки
Брой програми за изпиране 16
Нива на скорост при центрофугиране 7
Нива температура 7

 

Надяваме се, че бяхме полезни в нелекото начинание „Избор на пералня”.

Peralni.bg
Logo