Колко да зареждам пералнята – малко или много?

колко да пълня пералнята

Малки срещу големи количества пране: Кое е по-добро за пералнята?

Нека си признаем, никой не обича да пере. Съответно ние сме склонни да използваме един от двата подхода за пране на дрехи и спално бельо:

1. Оставяме да се натрупа и след това натъпкваме пералнята, за да свършим всичко наведнъж; или

2. Перем често, така че сгъването и прибирането да е по-малко скучна работа.

Ето каква е ситуацията – нито един от двата варианта не е идеален. В този материал ще разгледаме защо количеството пране е толкова важно.

Претоварване на пералнята

Пералните машини са създадени, за да осигурят години работа, но претоварването на вашата пералня с дрехи, кърпи и спално бельо може да съкрати живота ѝ. Много от нас имат манталитет „ако стане…“, но препълването на машината поставя двигателя и лагерите на барабана под твърде голямо напрежение, което може да извади въртящия се барабан от центровка. В най-лошия случай дрехите може да се заклещят между уплътнението на вратата и вътрешната част на барабана на пералнята, което може да повреди както барабана, така и вашите дрехи.

И това не е всичко…

Ако претоварите пералнята, дрехите ви няма да излязат толкова чисти. Претоварването ограничава движението на дрехите, а движението е това, което „изтърсва“ праха и мръсотията от дрехите. В допълнение, претовареното пране няма да разпредели правилно перилния препарат. Детергентът е повърхностноактивно вещество, намаляващо повърхностното напрежение върху дрехите, което увеличава свойствата му за разпръскване и омокряне. Перилният препарат в препълнена пералня няма да може да проникне равномерно в тъканта, така че мръсотията, праха и микробите остават в капан в дрехите. Освен това някои петна ще бъдат изпрани, докато други ще останат недокоснати. Неравномерното изпиране също може да направи вашето спално бельо да изглежда на петна и да остави остатъци от перилен препарат по някои дрехи.

Разбира се, претоварена пералня означава претоварена сушилня. Това ще доведе до много дрехи, които не се изсушават (изисква още едно пускане и повече загуба на енергия) и намачкани дрехи (повече загуба на време за гладене).

А истинският проблем?

Претоварването на пералнята увеличава консумацията на електроенергия, което води до по-високи сметки за енергия.

Пране на дънки: 6 полезни съвета, с които ще ги запазите в перфектно състояние

Недостатъчно натоварване на пералнята

Недостатъчното натоварване на вашата пералня също не е добър вариант. Когато дрехите са по-малко, са склонни да се натрупват от едната страна на барабана, изкарвайки пералнята от равновесие по време на цикъла на центрофугиране. Не само, че произтичащият туптящ звук е досаден, но и липсата на баланс може да навреди на уреда.

колко прах се слага в пералнятаОсвен това недостатъчното натоварване може действително да доведе до невъзможност за въртене на пералнята, тъй като в барабана „няма достатъчно тегло“. Когато пералнята не се центрофугира и не източи водата, така че цикълът да приключи, това, с което оставате, са дрехи, напоени в блато от мръсна вода.

Още един аргумент срещу недостатъчното натоварване?

Ще хабите енергия, като използвате по-често пералнята и ако все още напълвате чашата с перилен препарат, както бихте направили при нормално зареждане, ще изразходвате този скъп перилен препарат по-бързо от нормалното. И освен ако не сушите дрехи на открито, вие също ще използвате сушилнята по-често, консумирайки повече енергия.

5 съвета, които ще предотвратят свиването на дрехите ви при прането

Намиране на перфектния баланс на пране

И така, какво е малко пране? Какво е голямо количество пране? И колко пълна можете да пускате една пералня? Ето кратко ръководство, което да ви помогне!

Недостатъчно натоварване: Пълните барабана на пералнята до 1/3
Средно зареждане: Пълните барабана на пералнята наполовина
Голямо зареждане: Пълните барабана на пералнята до ¾
Претоварване: Над ¾ пълен барабан

Затова препоръчваме да напълните барабана от ½ до ¾. Това е най-доброто решение, но естествено не означава да натискате дрехите надолу, за да освободите място за повече пране :).

Друг добър метод за ориентация при пълненето на пералнята?

Проверка на ръководството на пералнята за оптимален диапазон на тегло. След това напълнете прането си в мрежеста торба и го поставете на кантар, за да разберете теглото и коригирайте (добавяйки или махайки дрехи или други предмети), докато постигнете идеалното тегло. След като направите това няколко пъти, ще можете просто да погледнете прането и да разберете дали е твърде много или недостатъчно.

Peralni.bg
Logo