5 съвета, които ще предотвратят свиването на дрехите ви при прането

свиване на прането

Вероятно вече ви се е случвало: изваждате новата тениска от пералнята след първото пране и изведнъж тя ви изглежда с два номера по-малка. Обзема ви ярост и настроението ви се влошава на секундата. Чудите се кого да обвините първо: производителя на тениската, на пералнята или лошия си късмет.

Какво можете да направите, за да не ви се случи по-горния сценарий никога повече? Все пак, и скъпите дрехи се налага да се перат машинно.

  1. Четете етикетите

Въпреки че знаем колко е важно да четем етикетите на дрехите с инструкции за пране, почти никога не го правим. Това обаче може да ни струва скъпо.

Преди да изперете за първи път една дреха, прочетете какви са препоръките на производителя, описани на етикета. Ако пише, че трябва да се пере ръчно и дрехата ви е сред любимите, не си правете експерименти. Да, не е приятно в 21 век да перем ръчно, но понякога по-старателните грижи си заслужават.

  1. Студено или хладко

Не перете дрехите на твърде висока температура. Тя е препоръчителна само за спалното бельо и хавлиите. Прането на 30 градуса е достатъчно, за да изперете добре дрехите с малко енергия.

Придържайте се към максималната температура, посочена на етикета. И също така, използвайте специални препарати, когато перете дрехи от фина тъкан или плетиво. Те ще бъдат ефективни, дори при студена или хладка вода.

  1. Правилната програма

Всяка модерна пералня има редица различни програми, от които да избирате. Това е важно, ако искате да предотвратите свиването и разтягането на дрехите.

Препоръчително е винаги да перете на мек цикъл деликатните дрехи и с по-слаба центрофуга. Това ще е само от полза за любимите ви дрехи.

Използвайте програмата вълна-коприна, с най-ниската центрофуга и на не повече от 30 градуса. Тя е подходяща и за други деликатни тъкани. Не използвайте омекотител или синтетичен перилен препарат.

И не забравяйте, че вълната не трябва да се пере толкова често, колкото памука. Коприната пък задържа неприятните миризми и се нуждае от по-често освежаване. Понякога помага и само изплакване под течаща вода.

  1. Изсушете на въздух

Сушилнята е изключително удобно изобретение, но за съжаление не е пръв приятел на скъпите дрехи. Ще забележите, че на етикетите им изрично е споменато, че не трябва да се използва сушилня.

Сушенето на въздух винаги е най-добрият вариант, ако искате да предотвратите свиването. Това е и най-енергийно ефективният начин да изсушите дрехите си.

Ако все пак се налага да използвате сушилня, защото много бързате, изберете най-ниската настройка. Колкото по-малко гореща е тя, толкова по-малък шанс има дрехите да се свият. Извадете прането, докато още е леко влажно и оставете да изсъхне на въздух.

  1. Перете редовно

Когато носите по-дълго една дреха, шансът тя да се окаже с петна, е по-голям. А в този случай ще трябва да използвате по-дълга програма и по-висока температура. Дори да не виждате замърсявания по любимите си дънки, най-малкото те ще „увиснат” след известно време. И ще се наложи да ги изперете при по-високи градуси, което ще ги направи некомфортни на първото обличане.

Peralni.bg
Logo