Как да поправите течащ маркуч на пералня?

теч от пералнята

Последното нещо, което очаквахте, когато най-накрая се насочихте към пералнята си с коша с мръсно пране, е да заварите вода навсякъде.

Течът от дренажния маркуч на пералнята обикновено е виновен за бъркотията, но за съжаление води до много повече проблеми от просто неудобство. Пробит маркуч за източване на пералнята може да причини катастрофални щети на имуществото ви и скъпи сметки за ремонт. Докато не отстраните теча, водата ще продължи да тече в дома ви. Ако сте на почивка или на работа, това може да означава големи наводнения, дълги разговори с вашия застрахователен агент (ако въобще имате застраховка) и сериозни ремонти поради наводнението!

Така че е важно да поправите теча от маркуча на пералнята възможно най-бързо и да потърсите признаците, когато маркучът ви старее, за да предотвратите скъсване на първо място.

Признаци, че дренажният маркуч на вашата пералня тече

Вероятно ще разберете, когато имате протекла пералня. Ще видите изтичащата вода от маркуча за източване на пералнята по целия под!

Маркучите в крайна сметка се износват и са полезни само няколко години, така че е важно да ги проверявате на всеки няколко месеца, за да сте сигурни, че нямате да заварите евентуални течове (и наводнения) в бъдеще. Напукване, ожулвания или други повреди са лоша новина за маркучите. Ако забележите някое от тях на маркучите си, време е да ги смените.

Течен перилен препарат, капсули или обикновен прах за пране: кое е най-доброто?

Причини, поради които дренажният маркуч на вашата пералня протича

Маркучът за източване на пералня може да превърне полезен уред в кошмар поради няколко причини, най-често срещаните от които са:

Вашият маркуч е износен…

Дренажният маркуч на вашата пералня не трае вечно; всъщност гумените маркучи издържат само около пет години, преди да трябва да бъдат заменени. Дори ако вашият маркуч все още изглежда като в отлично състояние, влошаването може да не е очевидно отвън, докато той наистина не се напука.

Ако в момента имате гумени маркучи, помислете дали да не ги смените с варианти със стоманена оплетка. По-старите, гумени стилове са по-склонни да се счупят от стоманените плетени маркучи. Помогнете си да си спомните последния път, когато сте сменили маркучите си, като напишете датата на инсталиране върху маркуча, за да можете да продължите с подмяната.

Имате течаща връзка на маркуча на пералнята…

Течове на вода могат да възникнат, ако връзката на маркуча за вода между пералнята и стената е разкачена. Маркучът може да се разхлаби поради постоянните вибрации от циклите на пералнята. Ако подозирате, че течът от вашата пералня е резултат от разхлабена връзка на маркуча, всичко, което трябва да направите, за да го поправите, е да затегнете маркуча.

Или гумените уплътнения са повредени…

Втулките или уплътненията също може да са износени. Уплътненията се намират на маркуча за пълнене с вода и гарантират, че водата не изтича. С времето обаче оригиналната форма на шайбата да се изкриви, позволявайки на водата да премине през нея и да причини теч, така че е важно да смените шайбите, когато загубят формата си. За щастие шайбите и уплътненията са лесни за подмяна и могат да бъдат закупени от местния магазин за хардуер.

Стъпки, които трябва да предприемете, за да смените маркуча на пералнята

Преди да можете да поправите течащия си маркуч на пералнята, първо трябва да проверите кой маркуч е източникът на теча. Докато течовете към маркучите за източване и пълнене са най-чести, пералните машини имат няколко вида маркучи, някои външни и някои вътрешни.

Първо проверете за изтичане на дренажния маркуч на пералнята, като проверите връзките в задната част на машината. Затегнете всички, които изглеждат разхлабени. Ако изглежда, че нито един от тези външни маркучи не тече, тогава виновникът може да е във вътрешните маркучи.

Пране със студена вода – достатъчно ли е за по-чисти дрехи?

Изключете вашата пералня от източника на захранване и или отворете шкафа, или развийте панела за достъп отзад. Във вътрешността на пералнята също има маркучи, така че не забравяйте да проверите всеки за признаци на повреда, която може да е причина за теча. Внимавайте за улики като калциеви отлагания или ръжда.

Ако откриете повреден маркуч, ще трябва да го смените. Не се притеснявайте обаче – това всъщност е много бърз процес! Следвайте тези стъпки за смяна на външен маркуч на пералня и за нула време ще имате пералня без течове.

Стъпка 1

Съберете вашите материали, включително кофа, клещи за хлъзгащи съединения и (разбира се) резервния маркуч. Ако още не сте го направили, изключете пералнята от източника на захранване и затворете вентила за студена и топла вода.

Стъпка 2

Изключете всички външни маркучи от пералнята, включително маркуча за подаване на вода. Използвайте кофата, за да хванете всяка разлята вода.

Стъпка 3

Свържете новите си маркучи обратно в машината. Не забравяйте да съпоставите маркуча за студена вода към връзката за студена вода, а маркуча за гореща вода към връзката за гореща вода.

Стъпка 4

Завийте другия край на маркучите към водопровода, като отново съчетаете маркуча за студена вода към връзката за студена вода и маркуча за гореща вода към връзката за гореща вода.

Стъпка 5

След като маркучите са свързани, включете отново водните клапани и проверете за течове.

Кога да се обадите на професионален водопроводчик

Както при всички проблеми с водопроводната инсталация в дома, важно е да знаете вашите собствени граници на „Направи си сам“ като собственик на жилище. Всъщност може да влоши проблема, ако се опитате да поправите спукания си маркуч на пералнята с грешни инструменти!

Ако вашите външни маркучи продължават да текат или ако течът е вътрешен и ви е трудно да го отстраните сами, тогава трябва да се обърнете към опитни водопроводни специалисти като Express Sewer & Drain . Ние помагаме на собствениците на жилища в района на Сакраменто да поддържат пералните си машини безпроблемно от години. Свържете се с нас днес и ние можем да започнем да възстановяваме водопроводната инсталация на вашия дом в работно състояние.

Peralni.bg
Logo