Защо последната минута на пералнята отнема толкова време?

бавно пране

Дисплеят ви показва, че остава една минута, но тя сякаш никога не свършва. Стоите и чакате с коша за пране в ръце, но очевидно пералнята отброява по друг начин. Отминават няколко пъти по 60 секунди, но цикълът не свършва. И се питате: пералнята ли се развали, или сте настроили грешната програма?

Купили сте нова, модерна пералня, с всички екстри и съвсем не на ниска цена. След известно време обаче, тя започва да пере твърде дълго. В началото не обръщате внимание на това, но в един момент си давате сметка, че 30-минутната програма изобщо не е 30-минутна. И веднага, разбира се, търсите вината в скъпото устройство. Да, в някои случаи може и да имате право, но е хубаво да знаете и че има редица фактори, които оказват влияние върху продължителността на цикъла.

Защо последната минута на пералнята отнема толкова време?

  1. Твърде много препарат в машината

Сензорът отчита кога в барабана се образува много пяна. Това може да се дължи на твърде много прах или грешен перилен препарат. Голямото количество пяна в края на цикъла не му позволява да приключи. Налага се изплакването с още вода и процесът се повтаря, докато пяната изчезне. В резултат на това последната минута може да отнеме повече време.

  1. Дисбаланс

Ако поставите самостоятелно в пералнята нещо по-голямо като одеяло или завивка, ще се получи дисбаланс. Уредът открива, че барабанът не работи гладко и спира да върти, за да избегне повредата. След това завърта на заден ход и се опитва да разпредели прането правилно. Но тъй като това не се получава добре при големите предмети, машината повтаря процеса, докато накрая завърши цикъла. Това може да доведе и до мокро пране.

Затова избягвайте прането на отделни големи предмети. Вместо това смесете големи и малки части от прането и ги разпределете по-добре. Не оставяйте чаршафите на топка. Така те няма и да се изперат добре. Ако редовно перете самостоятелно големи неща, с течение на времето пералнята ще се повреди. И колкото по-модерна и с повече електроника е тя, толкова е по-голям шансът това да се случи.

  1. Температура и налягане на водата

Ако налягането на водата е слабо, цикълът ще продължи по-дълго. Подобна е ситуацията и с работната температура. Ако в уреда влиза много студена вода, тя трябва първо да се загрее в зависимост от цикъла. Колкото по-студена е водата, толкова повече време ще отнеме прането.

Ако често се случва пълненето с вода да продължава дълго, пералнята да спира и да сигнализира за проблем, обърнете внимание на налягането. Вероятно просто трябва да го увеличите от клапана.

  1. Задръстване

В някои входни маркучи има сито, което трябва да задържи мръсотията. Ако то е задръстено, водата тече твърде бавно. Проверете и почистете, ако е необходимо.

В повечето случаи, когато последната минута продължава по-дълго, вината е на потребителя, а не в пералнята. Ето защо е добре да не бързате да се възмущавате от марката, на която сте се доверили, а да помислите откъде може да идва проблемът. Всичко това е важно и за да осигурите по-дълъг експлоатационен живот на уреда.

Peralni.bg
Logo