Коя програма на пералната машина пести най-много енергия?

коя е най-икономичната програма на пералнята

Съвременните и модерни перални машини се нуждаят от значително повече време за цикъла на пране в сравнение с по-старите модели. Но колкото по-дълго пере машината, толкова повече електроенергия използва. Ето защо е хубаво да знаем как хем да пестим, хем да изкарваме прането си чисто, свежо и в идеално състояние.

И тъй като енергийните ни разходи се повишиха значително през последните месеци, е хубаво да знаем как да намалим сметката си за ток по различни начини.

Как да перем евтино?

Температура

Въпреки че загряването на водата изразходва най-голямата част от енергията, по хигиенични съображения не е хубаво да перем под 40 градуса. За нормалното пране наистина са достатъчни, но за силно замърсеното е за предпочитане 60 градуса. За да „убиете” микробите в машината, трябва да перете с тези градуси поне веднъж седмично.

Температурата на пране не може да се намалява произволно. В противен случай перилните препарати просто няма да работят правилно. Детергените, например, съдържат ензими, които развиват действието си само при определени температури.

Време

Резултатът от прането зависи до голяма степен от продължителността на цикъла. През последните години програмите стават все по-дълги и по-дълги, така че прането да е точно толкова чисто, колкото беше, когато програмите бяха по-кратки, но се използваше повече енергия.

Дългият цикъл на пране използва по-малко енергия от краткия. Колкото по-кратка е продължителността на една програма, толкова по-бързо пералнята трябва да загрее водата – и толкова повече електричество е необходимо.

Това противоречие може да се обясни с пример от шофирането на автомобил: ако карате на разстояние от 100 км със скорост 100 км/ч имате нужда от значително повече гориво, отколкото ако изминете разстоянието с 50 км/ч. Но пътуването ще ви отнеме повече време, разбира се.

Търпението при прането се отплаща – както на портфейла ви, така и на околната среда.

Еко програмите използват най-малко електричество

Вероятно много хора избират стандартната програма за пране с подходяща температура. По този начин обаче те ненужно увеличават консумацията на енергия. Има програми, които използват минимално вода и енергия.

Еко програмите отнемат повече време, но пък използват само половината от енергията, отколкото при нормален цикъл.Тайната се крие в загряването на водата, както посочихме и по-горе – по-кратка програма=по-бързо загряване на водата=повече електричество.

Програмата Еco се възползва от фактора време. Тъй като препаратът може да развие ефекта си по-дълго, водата не трябва да се нагрява толкова много.

Така че, ако не се налага да бързате и видът на прането го позволява, използвайте програма Eco.

При Еко прането има и други фактори, които влизат в действие:

  • Правилно зареждане на пералнята: Напълнете изцяло според инструкциите, за да се възползвате максимално от предимствата на програмата. Ако не сложите достатъчно дрехи, това ще се отрази на качеството на прането.
  • Предварителна обработка на упоритите петна: Ако има такива, ги третирайте предварително с подходящи препарати. Прането при ниска температура трудно ще ги премахне без ваша помощ.
  • Използвайте по-слаба центрофуга: Пестете енергия, като изсушите дрехите си на простира.
  • Поддържайте и почиствайте старателно вашата пералня: ако има някакви повреди, но въпреки това продължавате да я използвате, тя не само ще се повреди окончателно, но и няма да пести енергия.

Peralni.bg
Logo