Колко дълъг е животът на една пералня и от какво зависи?

на колко врме сменяте пералнята

Като повечето модерни, нови уреди, пералнята е скъпа инвестиция. Поради това обикновено очакваме тя да има дълъг експлоатационен живот. Надяваме се, че няма да ни създава проблеми дълго време и ще ни служи вярно и надеждно. И понякога това наистина се случва, но определено не винаги.

Има различни модели перални, на различни производители и на различни цени. Качеството им също не е еднакво и няма как да е. Случва се обаче един и същи уред да работи по-дълго в едно домакинство, а в друго – да започне да създава сериозни проблеми доста по-рано. И това е така, защото има редица фактори, които оказват влияние върху живота на един уред.

И така, кога ще се наложи да купуваме нова пералня?

Средно, една пералня среден клас може да се използва безпроблемно от 5 до 10 години. В зависимост от това какви компоненти са използвани и колко високо е качеството им, има модели и с експлоатационен живот до 20 години.

И все пак, кои са факторите, които влияят върху продължителността на живота на една пералня?

  1. Действителна употреба

Най-важният момент, който трябва да имате предвид, когато се питате кога ще се наложи да купувате нова пералня, е действителната употреба. Ако използвате уреда няколко пъти на ден, неговият живот ще намалее съответно. Ако перете веднъж седмично, пералнята ще се износи по-бавно и ще издържи по-дълго. Ето защо не е добра идея да пускате две, три перални една след друга.

  1. Цената

Ако имате голямо семейство и перете често, по-добре инвестирайте във висококачествен и здрав модел. Той може да е по-скъп, но пък с времето ще ви излезе по-евтино. Да не говорим, че смяната на пералнята не е много приятен процес, свързан с много време и усилия.

  1. Котленият камък

Не само трябва да почиствате и поддържате машината, но и старателно да премахвате котления камък на равни интервали. В противен случай варовикът от водата може да се утаи в маркучите с течение на времето и да атакува други компоненти. Ако съдържанието на варовик във вашия регион е високо, трябва да почиствате редовно котления камък.

  1. Претоварването

Съобразявайте се с максималния капацитет на вашата пералня. Когато я претоварвате редовно, механиката на уреда може да се повреди.

Как можете да удължите живота на една пералня?

  1. Изберете добра марка

Потърсете най-доброто за парите, с които разполагате. Miele, AEG, Bosch, Siemeng, LG – са все производители с традиции, които предлагат наистина добри машини.

  1. Поставете пералнята на удобно място

Не поставяйте уреда в помещение с твърде ниска температура и лоша вентилация. Студът може да доведе до по-бързо разваляне на някои части.

  1. Работете внимателно с уреда

Внимавайте за предмети в джобовете на дрехите, които могат да повредят пералнята.

  1. Почиствайте редовно

Почиствайте редовно дозатора, гуменото уплътнение на вратата, барабана.

  1. Винаги оставяйте вратата на пералнята отворена

Ако току-що сте изпрали, барабанът все още е мокър. Най-добре е той да изсъхне, като оставите вратата отворена.

  1. Изберете икономична пералня

Интересен факт – колкото по-икономична е пералнята, толкова по-дълъг е нейният живот. Изберете висок енергиен клас и това ще ви спести част и от сметката за ток.

 

Peralni.bg
Logo